Alkohol v prášku a molekulární nápoje.

V poslední době přicházejí do módy tzv. molekulární drinky. To jsou lektvary, které se v zájmu exotického vzhledu ani příliš nesnaží skrýt svůj syntetický původ. Vědecky míchaným nápojům je také věnován nedávný článek, publikovaný v časopisu NewScientist. Tyto nápoje často nejrůznější umělé chemické přísady, např. algináty a jsou připravované v prostředí, které připomíná vědeckou laboratoř. O co se vlastně jedná?[ více ]

neděle 10. leden 2010 07:44 | Reputace článku: 13,62

Uvízlé velryby a závalový syndrom

Odborníci se shodují na tom, že osvobozování velkých kytovců uvízlých na pobřeží jen prodlužuje utrpení zvířat. Velryby by měly být co nejrychleji šetrně utraceny, protože mají těžce poškozené ledviny. Když se velryba ocitne na souši a není nadlehčována vztlakem vody, dochází vlastní vahou k těžkému poškození svaloviny, tzv. rabdomyolýze, při které se do krevního oběhu uvolňuje myoglobin. Svaly kytovců jsou na tento protein zvláště bohaté, protože myoglobin podobně jako hemoglobin váže kyslík a velrybám tím pomáhá při jejich dlouhých a hlubokých ponorech.[ více ]

úterý 5. leden 2010 03:03 | Reputace článku: 13,63

Tajemství trpké chuti vína a barvy ořechů

Svíravou chuť až pocit drhnutí v ústech u suchého vína, trnek, granátových jablek apod. způsobuje obsah tříslovin, čili taninu. Pocit sucha v ústech vzniká tím, že tanin sráží bílkoviny ve slinách, které jim dávají vazký charakter a snižuje tak jejich hustotu a mazací účinek. Třísloviny vytěsňují molekuly vody navázané na bílkoviny, které se přitom srážejí a zbavují molekul vody. V důsledku toho po spolknutí trpkého vína v ústech získáme pocit, jako bychom si je několik minut vyplachovali vodou a jazyk nám drhne na patře.[ více ]

úterý 1. prosinec 2009 01:45 | Reputace článku: 13,64